top of page
Alessio Bammens

Pasen: het verband tussen een paasei en een paashaas

Het is bijna zover: Pasen! Eindelijk tijd om met familie en vrienden te vieren, eitjes te rapen of gewoon samen te zijn. De paashaas heeft ondertussen zijn paaseieren verstopt met behulp van de paasklokken. Wat heeft een haas hiermee te maken? En waarom heet het zelfs ‘Pasen’?

Om te beginnen, schrijf je Pasen met een hoofdletter of niet? LCVB-volgers weten het intussen: feestdagen schrijf je altijd met een hoofdletter, maar samenstellingen zoals ‘paaseieren’ schrijf je dan weer met een kleine letter. Net zoals paashaas of paasklokken.


Waar komt ‘Pasen’ vandaan?


Eén juiste oorsprong voor de feestdag en het woord ‘Pasen’ is er niet echt. Een van de meest voorkomende verklaringen heeft te maken met het Joodse lentefeest ‘Pesach’, dat erg lijkt op het Nederlandse ‘Pasen’ en het Franse ‘Pâques’. Met dit feest herdenken de Joden de uitvaart uit Egypte, waardoor er een einde kwam aan de slavernij. Het laatste avondmaal, de kruisiging en de herrijzenis van Jezus gebeurden ook allemaal op Pesach.


Wat was er eerst: de haas of het ei


De naam van het feest komt waarschijnlijk van de Germaanse godin Ostara, de godin van de lente en de ‘moeder’ van de paashaas. Er is een verhaal waarin zij de lente te laat begonnen had, waardoor er een vogeltje gewond raakte. Ostara zag dit en veranderde het in een haas om het kracht te geven en te genezen. Het vogeltje/de haas was zeer dankbaar en laat daarom elk jaar op deze dag gekleurde eieren achter.


Misschien heb je al opgemerkt dat de naam Ostara erg lijkt op het Duitse ‘Oster’ en het Engelse ‘Easter’. Toeval? Ik denk het niet.


LCVB wenst jou een vrolijk Pasen met veel plezier (en veel lekker eten uiteraard)!


Alessio

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page