top of page
  • Foto van schrijverVeerle Bammens

Het langste woord ter wereld... is Engels?!

Je hebt ze al eens zien voorbijkomen, woorden die verschrikkelijk lang zijn. In het Nederlands heb je bijvoorbeeld ‘arbeidsongeschiktheidsverzekeringsuitkering’ met 43 letters en ‘meervoudigepersoonlijkheidsstoornis’ met 35 letters.

Geloof het of niet, deze woorden zijn niet zo lang vergeleken met de langste woorden ooit.


Nummer 3 van deze lijst komt uit het Afrikaans. Dit is een taal die afgeleid is van het Nederlands en die er ook fel op lijkt. Het langste woord in de taal telt 136 letters en is


Tweedehandsemotorverkoopsmannevakbondstakingsvergaderingsameroeperstoespra-akskrywerspersverklaringuitreikingsmediakonferensieaankondiging’.


De betekenis hiervan is een persconferentie van een vakbondslid over een toespraak over een staking bij een verkoper van tweedehandsauto’s.


Een hele mond vol, nietwaar?


Het tweede woord van deze lijst is wat ouder. Het is een woord in het Sanskriet, wat een lingua franca was in het zuiden van Azië. Het woord ‘निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्’ telt 195 karakters en zelfs 428 letters in het Latijnse alfabet.


Tamil Nadu, India

Hier spelen ze een beetje vals omdat het eigenlijk een beschrijving is van Tamil Nadu, een regio in India. Dit woord staat ook in het Guinness book of world records als het langste woord in de wereld, maar geloof me, het kan nóg langer.


Het langste woord ooit komt uit het Engels. Het telt 189.819 letters en duurt ongeveer 3 uur om uit te spreken. Het is de volledige naam van het eiwit ‘titine’ en begint met ‘Methionylthreonylthreonylglutaminylarginyl…isoleucine’.


Wij gaan de volledige naam niet in dit blog zetten om je wat moeite te besparen bij het scrollen. Via deze link kan je het gigantische woord eens lezen of, als je durft, het uitspreken.


Zo, dit was onze lijst van de langste woorden ooit. Als je nog lange(re) woorden of leuke taalweetjes kent, laat het ons gerust weten op info@lcvb.be.


AlessioRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page