top of page
  • Foto van schrijverVeerle Bammens

In het belang van puppy's

Een terugblik naar een van mijn allereerste vertalingen uit 2008.


Als vrijwilliger van de anti-broodfokactie (actie tegen het kweken van honden en katten puur uit geldbejag, meestal in abominabele omstandigheden) werd me in 2008 gevraagd of ik wilde meedenken over de toenmalige website van de ABA en een Engels gedicht dat de wereld circuleerde. Ik ben geen poëzievertaler maar uiteraard hielp ik graag mee.


puppies, labrador, beagle, pug
Voorbeeldfoto die fokkers van meerdere rassen gebruiken

Wat is broodfok?

Ik leg het kort uit want ik vermoed dat, in tegenstelling tot in 2008, ondertussen bijna iedereen weet wat broodfok is. Ik citeer graag de duidelijke verwoording, die te vinden is op de website van Politiezone Carma: "Een broodfokker fokt honden en katten op grote schaal en in slechte omstandigheden. De gezondheid van de dieren is van ondergeschikt belang aan het geld dat ze opleveren." Je kan het hele interview met diereninspecteur Jaeken hier lezen.


"Laat je niet misleiden door schattige foto's of pakkende verhalen."

Het gedicht

Jullie kennen de uitdrukking, "if it ain't broke, don't fix it". Het gedicht van Jim Willis omschreef zo poëtisch de trieste omstandigheden, dat het zonde zou geweest zijn een ander gedicht te schrijven. Waar wél nood aan was, was een Nederlandse versie, om een zo ruim mogelijk publiek te bereiken.


poem Jim Willis - translation Veerle Bammens
De vertaling van het originele gedicht ~ 2008

Wat denken jullie? Kon deze jonge vertaler de juiste emotie overbrengen?


Dit was trouwens het enige gedicht dat ik ooit vertaalde. Hoewel deze vertaling me nauw aan het hart lag, verkies ik toch technische en juridische documenten.


Tot slot wil ik benadrukken hoe belangrijk het is je goed in te lezen voordat je ergens een huisdier koopt. Je zoekt toch ook meerdere bedrijven uit voor je een dure aankoop doet? Doe dit dan zeker voor een dier dat 15 jaar deel van je leven zal uitmaken ...
Warme taalgroeten

Veerle & Lilly

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page