top of page
  • Foto van schrijverVeerle Bammens

Twee korte (verhelderende) LCVB-taaltips

We houden het kort vandaag. Het weekend staat voor de deur (of is mogelijk net achter de rug als je dit leest) maar we geven je graag nog twee taalwijsheden mee. Gratis! 🍀

1. Wat is het verschil tussen een umlaut (föhn) en een trema (reünie)?

* Een umlaut verandert de klank van een letter - de [o] in föhn spreken we dankzij de umlaut uit als een [eu] * Een trema geeft het begin van een nieuwe lettergreep aan - zonder het trema zeggen we [reunie] in plaats van [ree.unie]

Mensen halen de twee vaak door elkaar; zoals in het onderstaande stripverhaaltje.

English: Umlaut & trema or diaeresis

Voor een uitgebreidere uitleg over het gebruik, verwijs ik naar Onze Taal.2. Hoe schrijven we A4 formaat/A4-formaat/A4formaat?

De enige juiste schrijfwijze is A4-formaat. We willen aantonen dat dit één woord is, dat deze samenstelling dus samenhoort. De variant 'A4 formaat' met een spatie valt dan weg. Aan elkaar schrijven zoals 'A4formaat' zou het (vrij) onleesbaar maken. Als je twijfelt of een woord of een samengesteld woord aan elkaar moet worden geschreven, is het antwoord (in het Nederlands!) vaak 'ja'. Tenzij het natuurlijk de leesbaarheid in het gedrang brengt. Enkele voorbeelden: zwartepietendebat - langeafstandsloper - kinderopvangtoeslagaffaire Maar ook: gebruikmaken - ledlamp - eropuit gaan - tegemoetkoming - freelancecontract Opgelet! Human-resourcesmanagement - zwart-witfoto - oud-burgemeester - 1(-)aprilgrap.

Mocht je zelf met een (ver)taalvraag zitten, stuur hem ons toe en wie weet schrijven we er wel een (verhelderende) nieuwsbrief over. Fijn weekend of alvast een productieve werkweek toegewenst!
Warme taalgroeten, Veerle ~ LCVB (As)

Veerle Bammens taalbankier LCVB As
taalbankier LCVB As vertalingen copywriting tolken

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page